Superallsvenskan avgjordes då två omgånger kvarstår. Exiles åkte upp till Enköping med SM-titel redan i behåll. Enköping hade en liten chans att ta silver och Spartacus skulle komma tvåa om de vann på bortaplan mot Pingvin. Exiles hade inte sitt bästa veckoslut, många skadade, många borta och Mabonfamiljen alla upptagna med ett bröllop. Men de ställde upp med sina två herrlag med nästan 40 spelare på herrsidan. Mot Exiles blev det jämnt i första halvlek 12 – 12, efter pausen blev det ett försök från vardera lagen och en spark från Enköping. Det blev 20 – 17 till hemmalaget då 25” återstod och trots inte alltför tappra försök från båda lagen blev detta slutresultatet.  Första förlust i serien för Exiles sedan två år tillbaka. Enköping släppte in 180 poäng i de tre föregående matcherna mellan lagen. Det är bara att gratulera dem att de kunde vända denna gång.

Då hängde silvret på utfallet i matchen Pingvin – Spartacus. Pingvin har blivit något starkare och Spartacus något svagare och det blev en jämn match. Pingvin ledde med ett par poäng, men då två minuter återstod kunde Spartacus göra försök, ta segern och silvermedaljen för första gången. Grattis! Otur för Enköping som, trots segern, fick nöja sig med bronset. Och nu får Pingvin förbereda sig för två avgörande matcher mot dem som vinner Allsvenskan, dvs LUGI eller Erikslund, för att behålla en plats i högsta serien.

På damsidan är inget avgjort än. Skåne damer tar en 12 poängs ledning med sig till Enköping men är inte kända för att vara goda resenärer. Enköping kan nog avgöra på hemma plan. Exiles har en mera betryggande ledning, 31 poäng, men Vänersborg är betydligt starkare på hemmaplan. Lutar åt E – E, men damerna överraskar ofta.

Herrarnas Allsvenskan har också varit spännande. Exiles tog en trepoängsledning med sig ned till Skåne och ledde med en poäng då 4” återstod. Då gjorde LUGI ett försök och vann till sist med tre poäng till godo. Synd att Mabons hade ett bröllop, de brukar ha 4 – 5 spelare med i B-laget.

Malmö hade en poäng med sig till Erikslund och trodde nog att det skulle bli final mot LUGI och ett Skånelag mot Pingvin i kvalspel. Men efter 15” ledde Erikslund 21 – 0 efter en hattrick av yttern David Mattiason och Malmö hämtade sig aldrig. Nu blir finalen Erikslund – LUGI och det kan bli en trevlig avslutning på säsongen för båda lagen. Jag har en känsla av att Erikslund kan vara en aning starkare. LUGI sparkar mycket i anfall, men Erikslund kan kontra.

Exiles skulle sedan spela en match mot Malmö om 3:e plats men, surprise, surprise, Malmö har lämnat w.o. omgående. De hade 21 spelare med sig till Erikslund i helgen men nu är bara 11 spelare tillgängliga! Malmö har på senare år lämnat 4 w.o. när de inte velat göra en lång bortaresa. Exiles har erbjudit sig att stå för halva resekostnaden, och det pågår en viss debatt om att flytta matchen till den 28/9.  Det blir dock ett dilemma för Malmö. Säger de att de inte kan få ihop ett lag med tre veckors varsel erkänner de att de egentligen inte vill spela matchen. Det bör leda till någon form av sanktion från förbundet, förslagsvis att de inte får spela slutspel nästa år. Matchen skulle vara Hamish Mabons sista framträdande, efter en enastående rugbykarriär. Nu får man kanske hitta på något annat sätt att fira honom.