Fyra landslag visade upp sig i helgen och tre klarade sig utmärkt. Men i alla gratulationer låt oss inte glömma att alla spelade på Trophynivå (T), dvs ett steg lägre än högsta Championshipnivå (C). Och steget upp kan vara svårt.
Låt oss börja med damerna som vann samtliga 12 matcher över två helger och befordras till Championship nästa år, tillsammans med Georgien. Otur för ett klart förbättrat Danmark som slutade på samma poäng som Georgien men kom trea enligt poäng för och emot beräkningar (tror jag, Rugby Europe gör fel gång på gång samt förklarar sällan detaljerna). Damerna hade ett mycket starkt försvar, var bra på klungor och inkast och hade förbättrat sina off-loading färdigheter. Lagkaptenen Maja Meuller, som nyligen fått kontrakt med Harlequins, var outstanding och hon fick god hjälp av Linda Håkansson Brinklert och Elizabeth Sonnenholtzner. Det som fattas är en riktig sprinter och det kan straffa sig nästa år när de flyttar upp. Glappet mellan C och T har varit rätt stort på sistone; sista gången Sverige var med på högre nivå åkte de ur omgående och samma öde har nu drabbat Ukraina och Turkiye som flyttade upp till 2024 och är nu tillbaka till T-nivå 2025. Intressant att 10 av 12 damer spelar i Allsvenskan, endast två utomlands.
Nu till herrarna: en fin prestation att ta hem T-gruppens andra omgång. Lite otur att de sammanlagt hamnade på 36 poäng totalt med Tjeckien, men kom tvåa av icke-preciserade skäl. Båda två flyttas dock upp. Här var konkurrensen rätt tuff och Sverige fick gräva djupt för att ta sig fram. En del av förklaringen var att de inte hade tillräckligt med bra spelare. Med sin bästa uppsättning gick de upp till en klar ledning men reserverna fick kämpa för att behålla ledningen. Matt Mitchell, kring 40 år, fortfarande bäst på plan men den som gör oerhört mycket i det fördolda är Fredrik Enson, tidigare Södertälje, som efter en lucka på ett par tre år nu dyker upp för Exiles. Liam Pallin, mycket snabb med ett par spännande försök och Axel Kalling-Smith fortfarande med förmågan att driva på som en ångvält gjorde också fina insatser. Men dags att avpollettera några ur den äldre generationen. Och ta in fler än 2 forwards i truppen. Endast 4 spelare som förekommer regelbundet i Superallsvenskan. Det finns flera nya alternativ. Även här finns ett relativt stort glapp mellan C- och T-nivå. Men med vissa – redan tillgängliga – ersättare tror jag att herrarna 2025 har en chans att stanna kvar på den högre nivån.
Jag vet inte varifrån pengarna kommer men de har satsats på våra två U-18 lag med varierande utfall. Flickorna U18 gjorde en fin insats. I sin grupp fick de möta Ukraina om första plats och efter den tuffaste match jag sett på den nivån blev det oavgjort. Ett idiotiskt rankingsystem innebar att de möttes på nytt i semifinal men denna gång blev Sverige mycket starkare. I finalen var det jämnt i början men en liten tysk tjej visade det sig vara snabbast; hon sprang in tre försök och då var saken avgjord. Men en fin insats från våra flickor. Ingen information, men antagligen bara ett lag som flyttas upp medan Polen flyttas ned. Bra tränarinsats av Ian Gowland, flickorna visste vad de skulle göra. Flera spelare döttrar till kända svenska rugbyfigurer (Gallagher, Ripol, Kassander). Trevligt!
Pojkarna var mindre framgångsrika. Tre förstärkningar från England som kunde springa men inga visade prov på särskilt mycket sjumannakunnande. Inte heller våra inhemska talanger. Henry Knights kunde dock springa in försök. De blev femma av åtta. Det finns dock ett växande antal bra U18 grabbar i Sverige. Låt oss hoppas de får tillfälle att träna ihop för landslagsuppdrag.