Två lag har spelat 7 matcher i år, två har spelat 3, övriga mest 4 – 5 när vi nu närmar oss september. Sorgligt men sant. Pingvin firade den officiella invigningen av nya aren och drog in en publik på 600. De har förstärkt sitt lag med två landslagspelare från Kalmar och 3 – 4 nya utländska spelare. De ställde upp mot ett B-betonat lag från Enköping, där en av de bättre spelarna skulle gifta sig, med halva laget inbjudna. Det blev en hyfsad match men kanske inte på Supernivå och glädjande att Pingvin tog sin första seger för säsongen. Exiles åker ned till Spartacus nästa helg för att avsluta åttonde omgången. En seger där och mästerskapet är i stort sett avslutat.

Lite mera spännande blev det på Allsvenskan, både Norr- och Söderöver.  Både grupperna kunde kämpa om de tre högsta placeringar med viss oklarhet om vilka två lag skulle gå till semifinalerna. I Norr slogs Exiles B mot Hammarby. Den var rätt jämn i början, men Exiles så småningom fick ett övertag. Inga A-lagsspelare med, men ett antal f.d. landslagsmän som bestämt sig för att offra sig på denna nivå något år till. En hattrick för Ian Gowland som pensionerade sig för några år sedan. 10 försök mot 3, 58 – 19 till Exiles. Det innebar att de vann norra serien för första gången; de möter Erikslund i sista matchen, men kan inte hotas. Hammarby kan fortfarande kvalificera sig till slutspelet om de slår Uppsala borta nästa vecka, samtidigt som Exiles slår Erikslund. Det kan bli på det sättet.

Lika spännande söderut. Lugi kan slå Vänersborg och sluta på 20 poäng. Då är det frågan om hur det går för Göteborg,17 p., som möter Malmö, 19 p. på hemmaplan. Vinner Malmö går de till slutspelet tillsammans med Lugi, förlorar de blir det nog Lugi och Göteborg.

Till sist har vi damerna. Nåstan alla tycks ha svårt att få ihop ett lag på bortaplan eller att regelbundet ställa upp med sitt bästa lag. Samtliga lag har förlorat med minst 60 poäng, med undantag för Exiles. Kommande helg slår Vänersborg Småland och får 22 p. Sedan är det Göteborg  (12 p.) som på hemmaplan möter Skåne (20 p.). Vinner de blir det Vännersborg etta och Skåne, annars blir det tvärtom.

Jag skall också nämna en P18  match som spelades i helgen mellan Exiles och Uppsala. De senare har varit bäst i våras och det blev en riktigt tuff 15-mannamatch. Till sist var det Exiles som vann 34 – 24. Vänersborg och Enköping har också varit bra i år och tillsammans med Malmö kan vi se framemot en bra P18-turnering i Vänersborg i september.    

På tal om lag som i bästa fall har 16 – 17 spelare till varje match och ett par mindre på bortaplan var jag ute och tittade på Exiles träning i torsdags. Tre av ungdomslagen var inte med den dagen men sammanlagt var det 130 spelare som tränade. Det är ingen tillfällighet att de leder samtliga tre serier.

Andra Exilesnyheter:

Klubben spelade cricketmatcher i söndags mot tidigare militärer från Storbritannien och Samväldet samt Australiens affärsförening. Syfter var välgörenhet, med målet att hjälpa militärer som fått psykiska och fysiska skador under sin tjänstgöring. En pokal donerades för att hedra minnet av Ray Duke-Berkeley, MBA, verksam inom Exiles, Stockholm Cricket Club och de ex-militärerna i årtionden. En riktigt lyckad eftermiddag som ger mersmak inför framtiden.

Vidare deltog min son Hunter Jr i VM-friidrott för veteraner i Göteborg i helgen. Hunter är storgrabb, spelade för landslaget under en 15 årsperiod och gjorde över 20 försök för Sverige. Han spelar ibland fortfarande för Exiles B-lag som 55-åring. Han tävlade i över 55-kategorin, kom femma i tiokamp och stav och tog en brons för Sverige i 4×100 m. stafett. Han har ytterligare två VM-medaljer från tidigare år.

Även SRFs tidigare ordförande, Stina Leijonhufvud, deltog i VM över 50 år i kula. Det finns gott gry i gamla rugbyspelare.